Van data naar daadkracht aan bed: technologie voor fijn en snel herstel

1 mei 2025

果冻传媒-promovendi werken samen aan AI-oplossingen op de Intensive Care (IC). Zij promoveerden op dezelfde dag bij de faculteit Electrical Engineering.

Tom Bakkes (links) en Anouk van Diepen. Foto: Catharina Ziekenhuis.
Tom Bakkes (links) en Anouk van Diepen. Foto: Catharina Ziekenhuis

Twee 果冻传媒-onderzoekers verbeteren door onderzoek in het Catharina Ziekenhuis de zorg met slimme simulaties en voorspellende algoritmes, voor comfortabelere beademing en snellere detectie van achteruitgang.

Bron: / Geert Piek

De twee onderzoekers, Anouk van Diepen (32) en Tom Bakkes (30), hebben vijf jaar lang gewerkt aan innovaties die de zorg op de intensive care veiliger en slimmer moeten maken. Geen abstracte techniek, maar onderzoek dat direct effect kan hebben op hoe pati毛nten zich voelen, herstellen en worden behandeld.

Wat begon als een wetenschappelijke uitdaging, groeide uit tot iets dat 茅cht het verschil kan gaan maken in de toekomst. Hun promoties aan de 果冻传媒 werden op 茅茅n dag gepland 茅n gecombineerd met een internationaal mini-symposium over monitoring en IC-zorg 鈥 een mooi moment om stil te staan bij hun bijdrage aan de toekomst van de gezondheidszorg.

Simulaties vormden ideale trainingsdata

Stel je voor: je ligt aan de beademing. Je kunt niet praten. Je bent ziek, bang en je voelt dat de ademhaling niet goed gaat. Dat is wat sommige pati毛nten op de IC meemaken. Van Diepen zag het tijdens haar bezoeken aan de intensive care. En ze hoorde het in haar eigen familie.

鈥淢ijn oom lag vijf jaar geleden aan de beademing, na een zware operatie. Hij bleef naderhand maar zeggen hoe oncomfortabel dat was. Het ging uiteindelijk goed met hem, maar de ervaring bleef hem bij."

Met het onderzoek waarmee ze promoveerde, deed ze er iets aan. Samen met Bakkes werkte ze vijf jaar lang aan onderzoek dat de IC-zorg moet verbeteren. Op 3 april verdedigden ze elk hun proefschrift 鈥 niet samen in 茅茅n sessie, maar wel op dezelfde dag, als duo-promotie. Een mooie afsluiting van een intensieve samenwerking.

Ademgedrag simuleren

Hun onderzoek ontstond afzonderlijk, maar groeide al snel naar elkaar toe. Van Diepen bouwde computermodellen die het ademgedrag van pati毛nten simuleerden. Bakkes ontwikkelde algoritmes die signalen van onrust in de ademhaling automatisch kunnen herkennen. 鈥淎nouks simulaties vormden de ideale trainingsdata voor mijn software鈥, zegt Bakkes.

Tijdens de coronaperiode lagen er ineens honderden pati毛nten aan de beademing. Dat maakte het belang van ons onderzoek nog duidelijker.

Tom Bakkes

Tijdens de coronaperiode kwam hun onderzoek in een stroomversnelling. 鈥淲e waren net begonnen, en ineens lagen er honderden pati毛nten aan de beademing. De IC was vol. Dit maakte het belang van kunstmatige beademing als levensreddende behandeling en ons onderzoek nog duidelijker.鈥 In de eerste golf mochten ze het ziekenhuis niet in 鈥 begrijpelijk 鈥 maar daarna konden ze snel opschalen.

De long als een ballon

Van Diepen wil bereiken dat de pati毛nt straks veel minder ongemak ervaart van de beademing. 鈥淓en beademingsmachine werkt alleen goed als die nauwkeurig aansluit op het ademritme 茅n de ademhalingsbehoefte van de pati毛nt 鈥 hoeveel lucht, met welke druk, en op welk moment. Als dat niet klopt, voelt dat benauwend, alsof je geen lucht krijgt. En het kan ook schade veroorzaken aan de longen.鈥

Met haar modellen laat ze zien wat er fysiek gebeurt in het lichaam als pati毛nt en machine niet goed samenwerken. 鈥淚k zie de long als een ballon. Als die verkeerd wordt opgeblazen, kan er iets misgaan. Door dat goed te modelleren, krijg je meer grip. En kunnen we de zorg verbeteren.鈥

Model uit de Verenigde Staten

Bakkes richtte zich naast kunstmatige beademing op een ander moment in het zorgtraject: niet op de IC, maar op de verpleegafdeling. 鈥淒aar willen we vroeg herkennen welke pati毛nt achteruitgaat, zodat je sneller kunt ingrijpen.鈥

Hij werkte aan een algoritme dat op basis van metingen, labwaarden en pati毛ntkenmerken voorspelt of iemand een verhoogd risico heeft om naar de IC te moeten, of zelfs te overlijden. 鈥淗et model is afkomstig uit de Verenigde Staten, maar ik heb het aangepast aan de Nederlandse situatie.鈥

Eerder alarm slaan

Het doel is om verpleegkundigen en artsen beter te ondersteunen. 鈥淶e houden nu al scores bij, maar die zijn relatief eenvoudig. Met ons model kun je dieper kijken, en eerder alarm slaan. Zonder dat je onnodig vaak aan het bed staat bij iemand bij wie niets aan de hand is.鈥

Bakkes blijft na zijn promotie als postdoc verbonden aan het Catharina Ziekenhuis. Hij slaat daarmee de brug tussen zijn werk aan de 果冻传媒 en de klinische praktijk. 鈥淲e hopen dit jaar al een eerste pilot te draaien waarin het algoritme in de achtergrond meeloopt. Dan kijken we wat er nodig is om het echt in te zetten. Op termijn willen we dat dit ziekenhuisbreed kan draaien, en mogelijk ook daarbuiten.鈥

Ernstige achteruitgang soms voorkomen

Wat merkt de pati毛nt hiervan? Misschien niet meteen aan de buitenkant, maar het verschil is groot. Door betere afstelling van de beademing wordt het verblijf op de IC minder stressvol en mogelijk korter. Door betere inschatting van risico's op de verpleegafdeling kunnen artsen eerder ingrijpen, en wordt ernstige achteruitgang soms voorkomen.

We hopen dat ons onderzoek pati毛nten helpt om sneller te herstellen, met minder schade.

Anouk van Diepen

鈥淲e hopen dat dit pati毛nten helpt om sneller te herstellen, met minder schade, en dat ze niet onnodig lang op de IC hoeven te liggen,鈥 zeggen Van Diepen en Bakkes. 鈥淓n als het wel nodig is, dan in elk geval op een manier die zo goed mogelijk past bij wat de pati毛nt nodig heeft.鈥

Anouk van Diepen en Tom Bakkes deden hun promotieonderzoek onder de vlag van e/MTIC: het Eindhoven MedTech Innovation Center. Binnen dit samenwerkingsverband bundelen het Catharina Ziekenhuis, 果冻传媒, M谩xima MC, Kempenhaeghe en Philips hun krachten om medische innovaties sneller van lab naar kliniek te brengen. Zo sluiten technische doorbraken beter aan op de praktijk 茅n op de pati毛nt.

Mediacontact

Meer over gezondheid

Het laatste nieuws

Blijf ons volgen