Zo effent hoogleraar Ren茅 Janssen de weg voor betere zonnecellen

9 januari 2024

Een hoogleraar aan de 果冻传媒 heeft samen met collega鈥檚 een manier gevonden om perovskiet zonnecellen te verbeteren.

Een afbeelding van een perovskiet zonnecel, gegenereerd door AI.

Een elektrische auto, warmtepomp, of robotgrasmaaier: de wereld elektrificeert, en dus liggen steeds meer daken vol met zonnepanelen. Nederland behoort zelfs tot de Europese kopgroep als het gaat om het opwekken van zonne-energie. De behoefte aan effici毛nt werkende zonnecellen is dan ook groot. Ren茅 Janssen, hoogleraar aan de 果冻传媒 heeft samen met collega鈥檚 een manier gevonden om perovskiet zonnecellen te verbeteren. Een paper over de resultaten van het onderzoek werd onlangs in het gerenommeerde tijdschrift Nature Energy.

Ren茅 Janssen. Foto: Angeline Swinkels

De vraag naar duurzame energie stijgt en dus zijn wetenschappers naarstig op zoek naar manieren om zonnepanelen beter te laten werken. De reguliere zonnecellen, doorgaans gemaakt van silicium, bereiken echter hun fysieke limiet. Een rendement van ongeveer 23 procent lijkt het maximaal haalbare.

Dus moet er een oplossing komen, dacht Ren茅 Janssen, hoogleraar moleculaire materialen en nanosystemen aan de Technische Universiteit Eindhoven. Hij richt zich in zijn onderzoek op zonnepanelen gemaakt van perovskiet, die effici毛nter kunnen werken. Deze zijn volop in ontwikkeling, maar er is ruimte voor verdere verbetering.

First things first: Waarom is het eigenlijk nodig om zonnepanelen verder te verbeteren? 鈥淭en eerste omdat we maar beperkte ruimte hebben op ons dak, terwijl er steeds meer elektrische apparaten en systemen bijkomen鈥, legt Janssen uit. 鈥淗oe beter een zonnepaneel werkt, hoe meer zonne-energie je kunt opwekken.鈥

Daarnaast moet het probleem van beperkte ruimte breder worden getrokken, vindt de hoogleraar. 鈥淓r komen steeds meer zonneweides bij, terwijl we in Nederland al zo beperkt zijn in onze ruimte. We kunnen aanzienlijk besparen op kostbaar grondoppervlak.鈥

De vinding

Zonnecellen gemaakt van perovskiet (een halfgeleider zout opgebouwd uit verschillende elementen) zetten zonlicht effici毛nt om in elektriciteit, legt de hoogleraar uit. Het probleem is echter dat ze niet zo goed presteren als ze in theorie zouden kunnen. Dus gingen Janssen en zijn collega鈥檚 op onderzoek uit.

En wat bleek: verschillende elementen van het perovskietmateriaal in de zonnecel mengen niet perfect met elkaar, wat zorgt voor een lagere effici毛ntie. Een probleem wat het team van onderzoekers van de universiteiten van Toronto en Eindhoven samen wist te tackelen.  

Janssen vertelt in detail over de bevinding. Het zit zo: een perovskiet zonnepaneel bestaat uit verschillende lagen. Een van die lagen veroorzaakt veel problemen. 鈥淒it komt door een mengsel van twee stoffen, bromide en jodide ionen, dat niet goed verdeeld was in de laag.鈥

Nu hebben de wetenschappers een manier gevonden om die twee stoffen gelijkmatiger te verdelen. Ze voegden een speciale chemische stof toe, die niet alleen de prestaties verbetert, maar ook de stabiliteit van het zonnepaneel.

Vervolgstappen

Voordat de oplossing kan worden toegepast in de praktijk, zijn er echter nog een aantal uitdagingen te overwinnen. Zo zet Janssen zijn vraagtekens bij het gebruik van lood. 鈥淗et is een giftige stof waar je heel voorzichtig mee moet zijn. Het kan problemen opleveren, bijvoorbeeld wanneer een paneel kapot gaat of als deze gerecycled moet worden.

Ook vormt het een nadeel wanneer zonnepanelen in het milieu terechtkomen. We zijn op zoek naar een alternatief.鈥 Daarnaast is optimalisatie van de zonnecellen noodzakelijk. Ter vergelijking, perovskietcellen komen nu al op een zelfde rendement uit in vergelijking met de reguliere siliciumcellen.

Met de toepassing van Janssen en zijn collega鈥檚 wordt dat hoger. 鈥淢et deze vinding zetten we zeker een stap in de goede richting. Maar als we verder gaan optimaliseren, dan kunnen we nog veel meer bereiken.鈥

Maar hoe precies? 鈥淎ls we dat wisten, hadden we het allang gedaan鈥, zegt de hoogleraar lachend. 鈥淚n ieder geval moeten we ervoor zorgen dat we de beweeglijkheid van de bromide en jodide ionen in de zonnecel verminderen. Die bewegelijkheid verlaagt de levensduur van de zonnecel. Dat is mogelijk, als we gaan spelen met de samenstelling van perovskiet.鈥

Komende tijd gaan de wetenschappers uitvogelen wat de beste aanpak is. 鈥淕enoeg werk aan de winkel鈥, besluit de hoogleraar.

Bianca Moonen-Tossaint
(Departmental Communication Advisor)

Meer over duurzaamheid

Het laatste nieuws

Blijf ons volgen