“Als je kiest voor techniek, moet je ook verantwoordelijkheid nemen”
Alumnus Thomas Plantenga (CEO Vinted) roept studenten op om hun rol te pakken om de wereld leefbaar te houden.

Voor iemand die na het afronden van zijn studie eigenlijk niet wist wat hij wilde, is Thomas Plantenga goed terechtgekomen, en dat is een understatement. De alumnus van de faculteit Biomedical Engineering is ruim drie jaar CEO van Vinted, de grootste online marktplaats voor particulieren voor tweedehands kleding van Europa die eind 2019 meer dan een miljard euro waard was. Toch is geld niet zijn primaire drijfveer. Duurzaamheid en onze wereld leefbaar houden, staan voorop bij Plantenga, en hij roept studenten op om hun toekomstige rol daarin te nemen.
Een moderne Don Quichot in tweedehands maliënkolder - natuurlijk gekocht op Vinted. Thomas Plantenga, CEO van Vinted en alumnus van de ý, is er niet op uit om de moraalridder uit te hangen, maar hij voelt wel een grote verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat de wereld over honderd jaar ook nog een fijne plek is. In Plantenga’s ogen spelen universiteiten - in het bijzonder technische universiteiten - hierin een fundamentele rol. Door de kennis die er wordt gegenereerd, en vooral ook door de ingenieurs die worden afgeleverd.
“Wij hebben de verantwoordelijk om de wereld en maatschappij te verbeteren. Dat vind ik belangrijk én nuttig. Ik haal een er hoop energie en geluk uit als ik weet dat wat ik doe nuttig is, dat het dingen een beetje beter maakt.”
Dat geluksgevoel wordt volop bevredigd binnen zijn carrière bij Vinted, waar duurzaamheid hoog in het vaandel staat. Niet voor niets luidt de slogan van de succesvolle start-up ‘Make second-hand the first choice worldwide’. “De laatste zes jaar van mijn carrière zit ik voornamelijk in de hoek van tweedehands verkoop, daar word ik blij van”, zegt Plantenga, die in 2009 zijn mastertitel haalde aan de faculteit Biomedical Engineering.
“Over tien jaar vinden mensen het onbegrijpelijk dat er een wereld was waarin je al je kleren nieuw kocht”
Thomas Plantenga, CEO Vinted en alumnus BME

“De mode-industrie is enorm vervuilend. Als we die circulair kunnen maken door kleding die je niet meer draagt door te verkopen, heeft dat een enorme impact.” Tweedehands eerste keus maken is de laatste jaren Plantenga’s primaire drijfveer. “Toen ik begon bij Vinted in 2016 wilde ik mezelf bewijzen, laten zien dat ik het snelgroeiende bedrijf weer op de rails kon krijgen. Maar op een gegeven moment heb je zoveel verdiend dat je daar niet meer voor werkt. Dan worden andere elementen de reden waarom je tot diep in de nacht doorwerkt. Binnen ons team geloven we dat over tien jaar mensen het onbegrijpelijk vinden dat er een wereld was waarin je al je kleren nieuw kocht. Daarom voelt het voor mij prima om weer een weekend op te offeren voor het grotere goed.”
Over Vinted
is de grootste online customer-to-customer-marktplaats in Europa voor tweedehands kleding, met een community van 37 miljoen gebruikers verspreid over 13 landen: Frankrijk, Duitsland, België, Spanje, Italië, Nederland, Oostenrijk, Polen, Tsjechië, Litouwen, Luxemburg, het VK en de VS. De Europese startup heeft zijn hoofdkantoor in Vilnius, en daarnaast kantoren in Berlijn, Utrecht en Praag met een totaal van meer dan 600 werknemers.
Ondanks zijn bomvolle agenda neemt de CEO van Vinted de tijd voor een interview met zijn alma mater. “Normaal wordt de tijd die ik steek in PR bepaald door de impact die een artikel en het medium heeft voor ons. Dit is low impact, maar ik voel me nog steeds betrokken bij de ý en maak hier graag een uitzondering voor. Ik ben heel dankbaar voor de tijd die ik aan de universiteit heb gehad.”
“Wat ik bij mijn afstuderen deed bij Fluid Dynamics & Soft Tissue Mechanics was wel aardig, maar ik was niet het nieuwste toptalent binnen de faculteit. Ik wilde mezelf nuttig maken en verbetering brengen. Mijn toekomst lag niet in de wetenschap, maar ook niet bij bijvoorbeeld een Shell. Ik besloot er een jaar tussenuit te gaan om te gaan surfen. Ik was een enthousiast surfer, wilde misschien wel professional worden.”
Waardevolle kennis
De internetwereld had toen al de interesse van Plantenga, die verder op dat pad gezet werd door een goede studievriend. “Hij zei: ‘dat programmeren dat je hebt geleerd bij Mathematica, kun je ook gebruiken om een internetbedrijf en website te bouwen’. Samen bouwden we websites en we leerden wat jongens kennen die in Silicon Valley hadden gezeten. Zij lieten me zien dat er een heel analytische kant zit achter het opbouwen van online bedrijven. De kennis die ik had opgedaan met modelleren van processen met differentiaalvergelijkingen, kun je ook hiervoor inzetten. Al die kennis en de manier van denken die ik had geleerd aan de universiteit, bleken hierbij heel waardevol.”
Na anderhalf jaar surfen en pionieren in de wereld van internet viel het kwartje bij Plantenga. “Programmeren, zoeken naar oplossingen, optimaliseren van online processen; daar werd ik door gegrepen. Ik kon moeiteloos wekenlang in vraagstukken duiken, waarbij ik me maar moeilijk kon losrukken van mijn pc. In de wetenschap waren er veel mensen die betere professoren en postdocs zouden zijn dan ik, maar hier was ik goed in. Ik voelde dat ik mee zou kunnen in de top.”
“We hebben leiders nodig die techniek snappen”
Thomas Plantenga, CEO Vinted en alumnus BME

Die top, dat is ook de plek waar hij studenten van technische universiteiten ziet. “Ik weet dat mensen niet altijd verwachten dat ý-studenten leiders van bedrijven worden, maar ik ben ervan overtuigd dat mensen die hardcore technische studies hebben gedaan júist in die top moeten zitten. Dat zijn degenen die innoveren, die weten wat er speelt op technisch vlak. Ik vind het ook een enorm gemis dat in de landelijke politiek in Nederland bijna niemand technisch is opgeleid. Dan leg je het af tegen andere landen en regio’s waar bèta’s wel sterk vertegenwoordigd zijn.”
Studenten moeten wel aan de bak, willen ze de toekomstige leiders zijn, benadrukt Plantenga. “Stel jezelf de vraag: wil je alleen doen waar je goed in bent en met fluwelen handschoenen worden aangepakt, of wil je écht meedraaien? Dan moet er gewerkt worden aan communicatieve en sociale vaardigheden, je moet uit je comfortzone. Laat die superpowers die engineers hebben maar zien, kruip uit je schulp en stap naar voren. Want we hebben leiders nodig die techniek snappen, denk bijvoorbeeld aan de energietransitie.”
Plantenga is blij als hij ý’ers ziet aanschuiven in de media. “Daar moeten onze wetenschappers een dominantere rol spelen. Als je de keuze maakt om techniek te studeren, moet je ook verantwoordelijkheid nemen. We moeten problemen oplossen die niet gemakkelijk zijn: hoe vormen we het debat rondom artificial intelligence? Hoe lossen we milieuproblemen op, hoe zit het met de energietransitie? ”
Louter technisch personeel
Het leven van Plantenga speelt zich al jaren af in de Litouwse hoofdstad Vilnius, waar het hoofdkantoor van de Europese startup gevestigd is. Het gros van het personeel komt uit Litouwen en is veelal technisch opgeleid. “Dat geldt ook voor ons managementteam. Ik ben best onder de indruk van hoe sterk analytisch en wiskundig ze hier zijn, en hoe sterk de engineercultuur is in Litouwen. Een overblijfsel van de Sovjettijd, waarin enorm veel respect was voor de exacte wetenschappen. Dat is nog steeds zo, en daar profiteren wij als bedrijf enorm van. Omdat we sterk technisch onderlegde mensen hebben in alle lagen van ons bedrijf, kunnen we Vinted zo analytisch en technisch runnen.”
Plantenga is ervan overtuigd dat dankzij die technische kennis Vinted snel kon omschakelen naar thuiswerken toen corona opkwam en er nog veel onduidelijk was. “We hebben intern een analyse gemaakt van hoe corona zich zou kunnen verspreiden en zagen al snel dat we niet met z’n allen op kantoor konden blijven werken.”
Maar corona ging niet zomaar aan Vinted voorbij. “We wisten toen nog niet hoe snel het virus zich verspreidt en hoe schadelijk het is.” En of het zich ook kon verspreiden via de kleding die via postpakketjes van eigenaar wisselt. “Dat zou een enorme impact hebben, daarom hebben we onze grootste markten dichtgegooid tot we de zekerheid hadden dat het versturen van pakketjes geen probleem zou geven.” Het platform ging in Frankrijk, België en Spanje - samen goed voor het grootste deel van de afzetmarkt van Vinted - zes weken op slot. “Uit die landen kregen we van overheidsinstanties tegengestelde geluiden over of het veilig was, daarom namen we het zekere voor het onzekere. We wilden geen verspreider zijn.”
Daarnaast hielden ze wetenschappelijke publicaties rondom COVID-19 scherp in de gaten: “Weer een voordeel dat ons managementteam technisch geschoold is: we kunnen dat soort artikelen prima begrijpen en zijn niet bang voor statistieken.”
“De beslissing nemen om Vinted op slot te gooien, was echt leiderschap onder grote druk”
Thomas Plantenga, CEO Vinted en alumnus BME

Vinted draaide in die periode een verlies van tientallen miljoen “vanuit moral responsibility. Om er zeker van te zijn dan we veiligheid konden bieden aan onze communities. Die keuze maken, dat risico nemen, was moeilijk voor ons, dat was echt leiderschap onder grote druk”, zegt Plantenga, terugkijkend op die periode in de zomer van 2020.
Toen duidelijk werd dat de verspreiding van het virus niet via postpakketten zelf kon gebeuren, werd de pakkettenstroom aangepakt om drukte bij de afhaalpunten te voorkomen. “Minder volume draaien en een dynamiek opzetten waardoor klanten hun pakketje later kregen, maar het voor de bezorgers veiliger is. Mensen waren begripvol dat we dingen anders moesten doen. We konden het goed uitleggen, het ging om hun veiligheid. Daar hebben we een hoop vertrouwen mee gewonnen.” Dat bleek wel toen Vinted na de herstart zelfs hogere opbrengsten draaide dan voor de stop.
Een miljoen voor corona-onderzoek
“Toen we zagen dat we er doorheen zouden komen, besloten we een miljoen euro te doneren aan onderzoek naar de verspreiding van het coronavirus. We willen meehelpen in de strijd tegen het coronavirus. Het gaat niet alleen om ‘tweedehands first choice’; je probeert meer bij te dragen en dat willen we ook uitstralen naar onze medewerkers. We hebben met z’n allen ontzettend hard geknokt om de lichten aan te houden bij Vinted en zijn trots op hoe ons team zich staande heeft gehouden. Dat wilden we hiermee belonen.”
Zo kreeg het Louis Pasteur Instituut in Lille een grote donatie voor wetenschappelijk onderzoek naar corona, maar ook het Leids Universitair Medisch Centrum kreeg geld voor onderzoek. “We hebben de overheden van de betreffende landen gevraagd welke instituten het geld goed zouden kunnen gebruiken.”
Tijdgebrek - ook de dagen van Thomas Plantenga tellen maar 24 uur - is de reden waarom hij op dit moment geen actieve rol vervult binnen ý’s alumni-gemeenschap, al ziet hij het belang ervan duidelijk in. “Alumni die succesvol zijn, vervullen een voorbeeldfunctie voor studenten. Daarnaast kan een sterk netwerk van verbonden alumni de universiteit helpen om haar rol in de maatschappij nog meer te nemen. Maar op dit moment staat mijn agenda vol met zaken om ervoor te zorgen dat het met Vinted goed blijft gaan. Er komt een tijd dat er meer balans gaat komen tussen werk en privé, maar momenteel is het al een hele uitdaging voor me om een goede zoon en broer te zijn en tijd te maken voor vrienden.”
Moreel appèl
Hij sluit af met een boodschap richting onze studenten. “Natuurlijk is de studententijd de mooiste tijd van je leven. Die tijd is magisch en je moet het ook allemaal niet al te serieus nemen.” Maar tegelijkertijd doet hij ook een moreel appèl op de ingenieurs van de toekomst. “Je krijgt de kans om ontzettende waardevolle kennis op te doen tijdens je jaren aan de ý. Zorg ervoor dat je jezelf ontwikkelt zodat je die kennis op een nuttige manier kunt gebruiken. Daag jezelf hierin uit, dat ben je aan jezelf verplicht. Bovendien word je het gelukkigst als je voelt dat je nuttig bent, iets bijdraagt om de wereld een betere plek te maken.”
Meer over onze strategie


