Slimme camera moet onverwachte complicaties in ziekenhuizen terugdringen
De camera gebruikt aan de 果冻传媒 ontwikkelde machine learning-algoritmen.

Onderzoekers van de Technische Universiteit Eindhoven (果冻传媒) en het Catharina Ziekenhuis hebben een camera ontwikkeld die pati毛nten continu en automatisch monitort. De slimme camera spot subtiele veranderingen in het gezicht of borst die kunnen wijzen op mogelijke complicaties, zodat artsen en verpleegkundigen tijdig kunnen ingrijpen. 鈥淒e camera is een uitkomst voor het monitoren van pati毛nten op de verpleegafdeling鈥, zegt Arthur Bouwman, anesthesioloog in het Catharina Ziekenhuis. De camera wordt de komende jaren verder ontwikkeld en klinisch getest.
Stel, je bent een hart- of kankerpati毛nt en je bent geopereerd. Als de ingreep is gelukt, en je hoeft niet langer op de Intensive Care of de medium-care-afdeling te blijven, word je meestal overgebracht naar een gewone verpleegafdeling om verder te herstellen.
Daar word je niet continu gemonitord. Toch is het ook dan van belang dat artsen en verpleegkundigen in de gaten houden of er geen complicaties optreden. In de meeste ziekenhuizen komt daarom om de zes tot tien uur iemand aan je bed om je hartslag op te nemen, en je ademhaling te checken.
Goed geregeld, zou je zeggen. Maar de tijd tussen die controles is best lang, met het risico dat er in de tussentijd toch iets gebeurt. Bovendien zijn de check-ups best vervelend, zeker als je slaapt. Hoe mooi zou het niet zijn als er een systeem is dat je op afstand permanent in de gaten houdt, zonder dat je er last van hebt?

Intelligente camera
Onderzoekers aan de 果冻传媒 en het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven denken de oplossing te hebben gevonden: een intelligente camera die voortdurend je hartslag en ademhaling checkt, en een seintje geeft aan artsen en verpleegkundigen als er iets mis is.
De onderzoekers denken hiermee complicaties en onverwachte overlijdens terug te dringen, waarvan circa 40 procent plaatsvindt op een gewone verpleegafdeling.
鈥淒e camera werkt op basis van kunstmatige intelligentie鈥, zegt Sveta Zinger, hoofddocent aan de faculteit Electrical Engineering en gespecialiseerd in medische beeldanalyse. 鈥淒e camera is gericht op de borst en het gezicht van de pati毛nt. Zo kan hij precies zien of er geen subtiele veranderingen optreden in de kleur van je gezicht of de beweging van je borst, die kunnen wijzen op mogelijke complicaties.鈥
Van lab naar ziekenhuis
De camera is de afgelopen jaren uitgebreid getest in het laboratorium. 鈥淒aaruit bleek dat een slimme camera vitale gegevens, zoals hartslag, ademhaling, temperatuur en de hoeveelheid zuurstof in het bloed, op afstand kan meten. En met machine learning kunnen we die gegevens vervolgens ook interpreteren鈥, legt Zinger uit.
鈥淥m te kijken of de camera ook in een klinische omgeving werkt, gaan we een experiment doen op de IC-afdeling van het Catharina. Tien pati毛nten en vijf gezonde vrijwilligers worden acht uur non-stop gevolgd, waarbij we de gegevens van de camera combineren met de meetgegevens van de IC-apparatuur, toch de 鈥榞ouden standaard鈥 als het gaat om monitoring. Zo kunnen we de camera trainen in situaties die hij nog niet kent, bijvoorbeeld als er minder licht is, of als een pati毛nt zijn gezicht afwendt.鈥
Anonieme pixels
Voor wie niet direct staat te springen bij het idee dat er een camera naast het bed staat, benadrukt Zinger dat de privacy van de pati毛nt voorop staat. Zo geven de deelnemers aan het onderzoek nadrukkelijk toestemming en verder zit er op elke camera een knop waarmee de pati毛nt het apparaat kan uitzetten, als hij of zij dat wil.
鈥淏ovendien zijn de pati毛nten niet herkenbaar op de opnamen. De algoritmen die we gebruiken, hebben genoeg aan anonieme pixels鈥, aldus de onderzoekster. Ook weet Zinger uit ervaring dat veel pati毛nten helemaal geen probleem hebben met camerabewaking, omdat ze ook de voordelen zien.

Voordelen voor pati毛nt
Ook het Catharina Ziekenhuis ziet grote voordelen voor de slimme camera. 鈥淥ns ziekenhuis is gespecialiseerd in hart- en vaatziekten en behandelt ook veel kankerpati毛nten. Juist voor die groep is het van groot belang dat ze goed in de gaten gehouden worden. Complicaties kunnen het herstel nadelig be茂nvloeden en in sommige gevallen zelfs een fatale invloed hebben. Tijdig ingrijpen is dus van groot belang鈥, zegt anesthesioloog .
Bovendien is een camera minder belastend dan regelmatige checks met een elektrocardiogram, waarbij de pati毛nt elektroden op zijn lichaam krijgt geplakt of een saturatiemeter, waarbij er een clipje over je vinger wordt geschoven om de hoeveelheid zuurstof in je bloed te meten. 鈥淒e pati毛nt kan dan - voor zover z鈥檔 gezondheid dat toelaat - gewoon bewegen en wordt niet beperkt door kabels met electroden. Niks is zo schadelijk voor een pati毛nt dan stil in bed liggen鈥, zegt Bouwman.
De arts verwacht dat de camera vooral ingezet kan worden op verpleegafdelingen. 鈥淚k denk niet dat de camera ooit de klassieke monitoring in de IC en medium-care kan vervangen. Daarvoor is op die plekken te veel 鈥榬uis鈥 die het beeld verstoort. Maar we willen de camera wel gaan testen voor monitoring thuis鈥.
Vals alarm
De eerste resultaten van het onderzoek worden in de zomer van 2021 verwacht. Uiteindelijk gaat het -project, een initiatief van het Eindhoven MedTech Innovation Center (e/MTIC ), en gesubsidieerd door ZonMw, NWO, de Hartstichting en de Dutch CardioVascular Alliance (DCVA), vijf jaar duren.
Daarbij kijken de onderzoekers ook naar het effect van de camera鈥檚 op de pati毛nten. Vinden ze de camera鈥檚 prettig of niet? En op de verpleegkundigen. Zo wordt onderzocht of de camera鈥檚 gemakkelijk te gebruiken zijn en niet te vaak een vals alarm geven.
Ook wordt onderzocht hoe machine learning artsen en verpleegkundigen kan helpen bij het interpreteren van de enorme hoeveelheden data die de camera鈥檚 verzamelen, zodat ze betere klinische beslissingen kunnen nemen.