Erik Quaeghebeur, docent en adjunct-opleidingsdirecteur bij Mathematics & Computer Science

‘Als docent voel je je toch verantwoordelijk voor je vak en studenten’

23 april 2025
Erik Quaeghebeur. Foto: Bart van Overbeeke
Erik Quaeghebeur. Foto: Bart van Overbeeke

Als adjunct-opleidingsdirecteur van Data Science was Erik Quaeghebeur actief betrokken bij het oplossen van de problemen die de cyberaanval veroorzaakte voor zijn faculteit Mathematics & Computer Science.

Sinds september 2024 is Erik Quaeghebeur adjunct-opleidingsdirecteur bij Data Science. “De cyberaanval was heel vervelend voor heel veel mensen. Tegelijkertijd vond ik het interessant en leerzaam om in deze rol te ervaren hoe de crisis werd aangepakt binnen de universiteit, en binnen onze faculteit. ”

“Ik werd meegezogen in vergaderingen waarin we advies gaven op voorstellen die vanuit het crisisteam werden gedaan om de problemen op te lossen. Daarvoor legde ik ook bij collega’s mijn oor te luisteren om te horen wat zij van de voorstellen vonden. Voor advies, maar ook om begrip te tonen.”

Geen communicatiemiddelen

Het wegvallen van alle communicatiemiddelen zoals Teams en e-mail in de eerste dagen vond hij onhandig. “Alsof je gevoelsmatig een arm mist. Ik was dan ook blij toen die weer beschikbaar waren.”

Herkansing

Quaeghebeur is naast adjunct-opleidingsdirecteur ook docent bij de masteropleiding Data Science and Artificial Intelligence. In Q2, toen de cyberaanval onze universiteit trof, had hij zelf geen tentamens gepland staan, behalve een herkansing voor het tentamen van een vak uit het eerste kwartiel waarvan hij verantwoordelijk docent is. “Daarvoor hadden twaalf studenten zich ingeschreven.”

“Voor mij was het als docent daarom misschien makkelijker om begrip te tonen dan voor collega-docenten die grote vakken draaiden met negenhonderd studenten. Ik hoorde dat bij sommigen van hen de vragen van studenten in groten getale binnenstroomden [LINK: lees ook het interview met Natalia Sidorova, red.].”

Acute stress

“Op dat moment in de crisis wisten de docenten de antwoorden op de vragen van studenten nog niet. Of naar wie ze de studenten konden doorsturen voor het antwoord. Ik kan me voorstellen dat dat acuut voor stress zorgt. Als docent van een vak voel je je ook echt verantwoordelijk. Als je geen antwoord kunt geven op vragen van studenten, gaat dat knagen.”

Als je geen antwoord kunt geven op vragen van studenten, gaat dat knagen.

Erik Quaeghebeur

“Ik heb zelf geen vragen gehad over mijn hertentamen. Natuurlijk was ik benieuwd wat het doorschuiven van de tentamens voor gevolgen zou hebben. Twee van de twaalf studenten hebben de herkansing niet kunnen maken, dus daar moest een alternatief moment voor gezocht worden.”

“Er zijn nu twee zaterdagen geprikt in Q3. Uiteraard moet ik daarvoor weer een nieuw tentamen maken en erbij aanwezig zijn als materiedeskundige. De timing is voor mij niet ideaal, want ik heb privé-verplichtingen in die weekenden.”

Mondeling of schriftelijk

“Ik heb ook de keuze om zelf een ruimte te regelen op een ander moment en met die twee studenten te zitten. Het zou ook een mondeling tentamen mogen zijn, maar ik vind het moeilijk om in te schatten of het niveau daarvan vergelijkbaar is met de eerdere geschreven tentamens. Het moet eerlijk zijn voor alle studenten. Enfin, dat zijn vragen waar ik nog mee worstel, maar ik weet dat het uiteindelijk wel goedkomt. Het kost gewoon veel mentale ruimte om hiermee bezig te zijn.”

Impact tot en met Q4

Hij ziet dat de gevolgen van de cyberaanval tot het einde van Q4 zullen doorwerken. Voor studenten, maar ook voor docenten. “Als je lesgeeft in een kwartiel, weet je dat je tentamens moet regelen plus een herkansing. Daarna is het klaar en kun je, in je normale rooster, werkbezoeken afleggen of een vakantie plannen. Dat is ook voor docenten verstoord. Ik vind het belangrijk dat de universiteit daar goed naar blijft kijken en zowel studenten als docenten fair behandelt.”

Geschreven door

Brigit Span
(Corporate Storyteller)