Jorg de Jong, teamleider Onderwijsplanning ý and Student Affairs (ESA)

‘De nasleep van deze cyberaanval zullen we het hele collegejaar nog voelen’

23 april 2025
Jorg de Jong. Foto: Photodette
Jorg de Jong. Foto: Photodette

Het team Onderwijsplanning van ý and Student Affairs (ESA) was tijdens de cyberaanval verantwoordelijk voor het maken van de nieuwe onderwijsroosters en nieuwe tentamenplanning. Zo’n 10.000 (onderwijs)activiteiten moesten opnieuw worden ingedeeld door het team van Jorg de Jong. Daarnaast moeten er, afhankelijk van de uitkomsten van de resits van Q2, voor 232 unieke vakken in samenspraak met de faculteiten alternatieve tentamenmomenten georganiseerd worden.

Tijdens de eerste dagen van de cyberaanval werd al snel duidelijk welk scenario het meest voor de hand liggend was voor het onderwijs aan de ý. De tentamens van kwartiel 2 die voor de deur stonden, en de start van het onderwijs van kwartiel 3 zouden één week doorgeschoven worden.

“Binnen ons team Onderwijsplanning hebben we dit scenario uitgebreid besproken. Roosteraars hebben gekeken naar de gevolgen en consequenties. Wat voor problemen komen we dan tegen? Die werkwijze vond ik heel sterk tijdens deze crisis. Van boven werd een scenario aangedragen, en dat ging meteen alle lagen van de betreffende diensten in voor feedback over de uitvoering ervan”, vertelt Jorg de Jong, teamleider Onderwijsplanning van ESA.

Enorme schuifoperatie

“Er waren binnen ons team geen discussies over het gekozen scenario. We wisten, dit is besloten en wij gaan dit uitvoeren.” Het team brainstormde over het plan van aanpak voor het verzetten van de meer dan tienduizend onderwijsactiviteiten die in het derde kwartiel gepland stonden. “Dat is enorm veel werk, maar binnen het team staat service hoog in het vaandel en we wilden het heel graag goed doen.”

Dat ze daarbij geen toegang hadden tot andere systemen, was een complicerende factor. “We konden gelukkig wel in TimeEdit, ons externe roostersysteem. Maar de koppeling met bijvoorbeeld BookMySpace, waarin we onderwijsruimtes boeken, was er niet.”

De aanleiding was niet leuk, maar toch was dit een mooi moment. Iedereen was snel, secuur en gefocust aan het werk. Dit was echt teamwork!

Jorg de Jong

Vijftien teamleden zaten op donderdagochtend in de eerste week van de cybercrisis om 8.00 uur thuis klaar voor de monsterklus. “We deden het vanuit huis vanwege de gebrekkige wifi op de campus. We hebben faculteit voor faculteit geschoven, week voor week. In een doorlopende Teamsmeeting waren collega’s beschikbaar voor het stellen van vragen en het oplossen van foutmeldingen.”

De Jong kijkt met trots terug op deze dag. “De aanleiding was niet leuk, maar toch was dit een mooi moment. Iedereen was snel, secuur en gefocust aan het werk. Tegen 18.00 uur waren we klaar. Dit was echt teamwork!”

Tentamens verplaatsen

Naast de onderwijsplanning verschuiven, moesten ook de 389 geplande tentamens van kwartiel 2 een week naar achteren worden geschoven. De grootste uitdaging daarbij was om genoeg surveillanten te vinden hiervoor.

“Normaal hebben we in de tentamenperiode zo’n 135 surveillanten rondlopen die twee weken lang in sommige gevallen meer dan fulltime voor ons werken. Die planning ligt al ver van te voren vast. Veel surveillanten zijn gepensioneerd en zijn niet altijd beschikbaar buiten de vooraf geplande periode.

Trots

“Ik ben trots op het werk dat mijn team heeft geleverd tijdens de crisis”, besluit De Jong. “Op zo’n moment waardeer je het extra dat ze zo ontzettend hard werken voor onze universiteit.”

“Tijdens de crisis heb ik gemerkt dat we een gemeenschap hebben waarop je kunt bouwen. Die naar elkaar luistert en respectvol samenwerkt om problemen op te lossen. Ik ben heel dankbaar voor het begrip en de hulp die we hebben gekregen om deze crisis snel te bedwingen. Ik hoop dat die waardering voor elkaar en het besef dat iedereen er het beste van gemaakt heeft ook in de komende periode de boventoon blijven voeren”, zegt De Jong.

Dit blijft mensenwerk, er komen ongetwijfeld foutjes naar boven de komende periode. Ik hoop dat we daar dan ook met waardering en begrip op reageren.

Jorg de Jong

“Iedereen in ons team heeft zijn beste beentje voorgezet, maar het blijft mensenwerk. We hebben al het onderwijs verplaatst, daar zijn ongetwijfeld foutjes in geslopen. We hebben niet 10.000 keer goed geklikt. Ik hoop dat docenten en studenten daar straks ook nog begrip voor tonen als er onverwachts toch iets mis gegaan is. En we op een respectvolle manier samen het gesprek daarover aangaan.”

Geschreven door

Brigit Span
(Corporate Storyteller)