‘Het was zoeken naar manieren om te communiceren met mijn studenten’

Docent Natalia Sidorova was startklaar voor de tentamenperiode toen de cybercrisis aan de deur klopte. Meer dan duizend studenten moesten het tentamen voor haar bachelorvak op een ander moment maken.
Het tweede kwartiel is voor Natalia Sidorova, verantwoordelijk docent voor het bachelorvak Foundations of Data Analytics, een bomvolle onderwijsperiode. Het eerstejaars bachelorvak voor 1.064 studenten, bestaat uit colleges, Challenge-Based Learning-werksessies en een afsluitend tentamen. Omdat het zo’n groot vak is, geeft ze drie keer per week colleges in meerdere zalen.
Sidorova was begin januari startklaar voor het tentamen, dat op maandag 20 januari afgenomen zou worden. “Het tentamen was helemaal af, de printorder was al verstuurd. Er was geen vuiltje aan de lucht”, vertelt ze.
Hoe communiceren
Tot de cyberaanval. Het onderwijs werd stilgelegd en communicatie was moeilijk, omdat de meeste onderwijssystemen waren platgelegd. “Studenten wisten niet of het tentamen doorging, dat besluit werd pas later in de week genomen. Ik begon mailtjes te krijgen met de vraag dat ze niet op Canvas konden en hoe ze dan moesten studeren voor het tentamen.”
Sidorova besloot alle materialen te verzamelen en op Dropbox te zetten en meldde dat op Canvas, waar zij nog wel in kon. In een mail naar alle studenten liet ze weten dat ze via Dropbox bij al het lesmateriaal konden.
“Toen kreeg ik te horen dat er in Whatsapp-groepen van studenten rondging dat ze niet moesten klikken op de link in die mail, want ze dachten dat ik gehackt was. Mijn studenten waren waakzaam, dat is in ieder geval goed”, zegt ze lachend.
Mijn studenten waren waakzaam, dat is in ieder geval goed.
Natalia Sidorova
“Het was voor mij echt zoeken hoe ik kon communiceren met mijn studenten. Ik heb de tutoren van het vak gevraagd om studenten in de Whatsapp-groepen te zeggen dat mijn mail met de Dropboxlink écht veilig was en dat ze erop mochten klikken.”
Tentamen
De tentamens werden een week uitgesteld, en zo ook die van het vak van Sidorova. Van de 1.064 ingeschreven studenten hebben een week later 973 van hen het uitgestelde tentamen gemaakt in drie sporthallen en in zalen in het Auditorium. “Een uitval van 91 studenten is redelijk normaal”, zegt Sidorova.
“Wij hoefden niet veel meer te doen voor het verplaatste tentamen. De opgaven waren al geprint, zij het met de oorspronkelijke datum. Die hebben de studenten bij het invullen van het tentamen gewijzigd van 20 naar 27 januari. En we hadden wel wat moeite met het vinden van voldoende materiedeskundigen op de nieuwe datum.”
Het extra werk zit voor haar als docent in het maken van een extra tentamen in juli voor de studenten die zich met een geldige reden hebben afgemeld voor het verplaatste tentamen in januari. “Bijvoorbeeld vanwege een geplande afspraak in het ziekenhuis. Maar er waren ook gevalletjes van skivakanties. Wat mij wel de vraag oproept waarom je een skivakantie plant in een onderwijsperiode.”
Cum laude
Het zijn volgens Sidorova vooral de studenten die streven naar cum laude die bang zijn voor Q3. “Het kwartiel is een week korter. Docenten hebben hun onderwijs compacter moeten maken zodat de leerdoelen gehaald kunnen worden. Voor studenten betekent die week minder dat ze minder voorbereidingstijd hebben voor hun tentamens. En leren voor een 9 is écht anders dan leren voor een 6.”
Sidorova denkt dat niet alle lessen afgezegd hadden hoeven worden in de eerste week van de cyberaanval. “We konden elkaar gewoon ontmoeten op de campus. Dat je niet bij je mail of in Canvas kunt, betekent niet dat we geen les kunnen geven. Als bij een les de projector niet werkt en het even duurt voor er hulp komt, ga ik ook niet daarop wachten. Dan ga ik alvast aan de slag met wat wél kan.”