Floor van Schie, docent bij Built Environment

‘We wilden vooral tegemoet komen aan de behoefte van onze studenten’

23 april 2025
Floor van Schie. Foto: Vincent van den Hoogen
Floor van Schie. Foto: Vincent van den Hoogen

In de week van de cyberaanval werd al het onderwijs aan onze universiteit tot nader order stilgelegd, omdat de online systemen niet beschikbaar waren. Docent Floor van Schie besloot na overleg die dinsdag toch het inlevermoment voor haar projectvak op vrijwillige basis te laten doorgaan voor de 260 studenten.

´Project M’ is een projectvak voor de 260 bachelorstudenten Built Environment. Studenten ontwerpen in dit project een uitkijktoren op een schaal 1:50 met een focus op architectuur en constructie.

De inleverdatum voor de maquettes, tekeningen en berekeningen van de ontworpen uitkijktorens was gepland op maandag 12 januari. Dat was de eerste dag na het weekend waarin de ý digitaal onder vuur werd genomen. En ook de eerste dag waarop het onderwijs was stilgelegd vanwege de cyberaanval.

Impact

“Bij dit vak zijn vijftien docenten betrokken. Het verplaatsen van het inleveren, en dus ook het beoordelen van de tweehonderdzestig projecten, zou veel impact hebben”, vertelt Floor van Schie, verantwoordelijk docent van het vak.

“Ik ben fulltime docent, voor mij was het niet zo erg - al heb ik wel mijn geplande vakantie moeten uitstellen. Dat vond ik jammer, maar je kunt als vakverantwoordelijk docent niet wegblijven bij de eindbeoordeling.”

Het verplaatsen van de beoordeling van tweehonderdzestig projecten door vijftien docenten, zou veel impact hebben.

Floor van Schie

“Daarnaast waren er ook PhD’ers betrokken bij Project M die weer aan de slag moesten met hun onderzoek, en internationale studenten die naar huis zouden gaan.”

Klaar om in te leveren

“Het gros van de studenten was op zondagmiddag klaar om alles in te leveren voor de eindexpositie waarop ze hun werk zouden presenteren. Ik merkte dat er veel onzekerheid was onder studenten, ondanks de statements van de universiteit.”

Op dat moment was nog niet duidelijk dat al het onderwijs een volle week zou worden stilgelegd – en doorgeschoven. Na overleg binnen de faculteit besloot Van Schie dat studenten op vrijwillige basis op dinsdag 13 januari hun werk konden inleveren. Een dag later dan gepland, vanwege het nodige overleg en goedkeuring binnen de faculteit hiervoor.

Microsoft Forms

Het inleveren van de maquettes was geen probleem. Het probleem zat ‘m in het inleveren van de digitale tekeningen en berekeningen, die studenten niet konden printen omdat het systeem eruit lag. “Voor de beoordeling hadden we die digitale bestanden wel nodig”, zegt Van Schie. Ze besloot Microsoft Forms te gebruiken om studenten alles te laten inleveren.

“Dankzij de hulp van studievereniging CHEOPS, die onze berichten in hun Whatsapp-groepen voor eerstejaars doorstuurde, konden we de studenten bereiken.”

Handmatig downloaden

Studenten hadden tot zeven uur dinsdagochtend de tijd om hun werkstuk vrijwillig in te leveren. “Ik werkte die maandagnacht tot 01.00 uur om alle bestanden handmatig te downloaden en stond op om 05:00 uur weer op om verder te werken. Om half tien kon ik alle docenten een usb-stick overhandigen met de benodigde documenten per studenten, zodat ze aan de slag konden met de beoordeling. Daar waren ze blij mee.”

“180 van de 260 studenten hebben gebruik gemaakt van dat vrijwillige inlevermoment”, zegt Van Schie. “Wie het niet haalde, kon gebruik maken van een week uitstel. Bovendien mocht iedereen die al had ingeleverd, die week ook gebruiken om aanvullingen te doen op het al ingeleverde werk, zodat het eerlijk bleef.” Zo konden docenten toch al meteen beginnen met nakijken.

Veel studenten maakten gebruik van de geboden mogelijkheid om hun projectwerk toch in de leveren. Foto: Floor van Schie
Veel studenten maakten gebruik van de geboden mogelijkheid om hun projectwerk toch in de leveren. Foto: Floor van Schie

Dit heeft zowel voor de studenten als de betrokken docenten veel tijd en gedoe achteraf gescheeld.

Floor van Schie

Van Schie is trots dat ze dit voor elkaar gebokst hebben. “We zijn hiermee tegemoet gekomen aan de behoefte van onze studenten, dat was ons uitgangpunt bij alles wat we deden. Maar we hebben ook gekeken naar de werkbaarheid voor onze docenten.”

“Uiteindelijk heeft iedereen alles ingeleverd binnen het normale tijdvak, dankzij de vrijwillige inlevermogelijkheid en de kans om het een week later te doen. Dat heeft zowel voor de studenten als de betrokken docenten veel tijd en gedoe achteraf gescheeld. Ik ben blij dat we het zo hebben kunnen doen.”

Geschreven door

Brigit Span
(Corporate Storyteller)