Ruben Trieling, manager ESA bij de faculteit APSE en ketenverantwoordelijke van de procesketen studievoortgang

‘De cybercrisis was een snelkookpan: we moesten onder grote druk snel beslissingen nemen’

23 april 2025
Ruben Trieling. Foto: Photodette
Ruben Trieling. Foto: Photodette

Ruben Trieling, ketenverantwoordelijke van de procesketen studievoortgang binnen de ý, was intensief betrokken bij het zoeken naar oplossingen voor de uitdagingen die de cyberaanval opwierp. Zo was hij verantwoordelijk voor het opzetten van de procedure voor het afhandelen van studentverzoeken voor een alternatief tentamen. Zo’n 680 studenten maakten gebruik van deze mogelijkheid nadat ze in de knel kwamen met hun planning door het met een week doorschuiven van de tentamenperiode van kwartiel 2.

Communicatie was aan het begin van de cyberaanval de grootste uitdaging, ervoer Ruben Trieling, manager ESA bij de faculteit Applied Physics and Science ý. “Want hoe bereik je studenten en docenten als alle reguliere communicatiemiddelen zoals e-mail, MS Teams en Canvas, niet meer werken of onbetrouwbaar zijn? Gelukkig kwamen er in no time Whatsapp- en Signal-groepen voor collega’s en konden we gebruikmaken van de bestaande Whatsapp-groepen van studieverenigingen om studenten te bereiken.”

Trieling werkte tijdens de crisis nauw samen met Steven Fritts, teamleider van de keten studievoortgang, en tientallen collega’s waaronder onderwijsjuristen, beleidsmedewerkers, managers ESA, voorzitters en secretarissen van de examencommissie en de directeur van ESA.

Alternatieve tentamens

Zo zochten ze samen naar oplossingen voor problemen die studenten kregen door het doorschuiven van de tentamenperiode. “Diverse studenten kwamen in de knel vanwege het verplaatsen van de tentamens. Bijvoorbeeld exchange studenten die aan het einde van de reguliere tentamenperiode verplichtingen hadden bij hun eigen universiteit. Of studenten die niet konden meedoen aan de verplaatste tentamens omdat hun visum was verlopen. Of dat ze een studiereis of vakantie hadden gepland na de oorspronkelijke tentamens.”

Voor die gevallen moest een alternatief tentamenmoment komen en Trieling was verantwoordelijk voor het opzetten van de procedure hiervoor. Zo’n 680 ý-studenten maakten aanspraak op de mogelijkheid om de verplaatste tentamens op een ander moment te maken. Ze moesten voor elk tentamen een losse aanvraag doen. En die aanvragen moesten ook beoordeeld worden.

Nasleep hele jaar

Trieling verwacht dat we de rest van het academisch jaar last hebben van de nasleep van de cyberaanval. “De alternatieve tentamens staan gepland in de loop van kwartiel 3 en 4. Docenten moeten hiervoor een extra tentamen maken. Daarnaast hebben docenten die in kwartiel 3 onderwijs verzorgen hun onderwijs met één week moeten inkorten door het wegvallen van week 8. Ook moesten ze hun leerdoelen en toetsplannen aanpassen.”

Studieadvies

Trieling was daarnaast verantwoordelijk voor het onderzoeken wat de impact zou zijn van het verschuiven van het onderwijsrooster op het voorlopige studieadvies voor eerstejaars bachelorstudenten en pré-masterstudenten. “Sommige gaan pas in Q3 tentamen doen, hoe kun je dan op tijd een zinvol advies opstellen? Uiteindelijk hebben we de deadline voor het verstrekken van het studieadvies een maand verschoven en in het advies een disclaimer opgenomen voor studenten die daarna nog tentamens moeten inhalen .”

“Het waren hectische dagen waarbij onder grote druk snel beslissingen moesten worden genomen”, zegt Trieling. “Het was een soort snelkookpan waarin je je hoofd koel moest zien te houden en goed moest schakelen met collega’s om fouten te voorkomen.”

Trieling was af en toe aan het jongleren met zijn aandacht tussen zijn rollen als ketenverantwoordelijke studievoortgang en manager ESA aan de faculteit. “De crisis had natuurlijk ook impact op de facultaire onderwijsprocessen. Het waren lange dagen waarin we allemaal tot in de late avonduren doorwerkten.”

Ik heb ervaren dat wij als universiteit wel tegen een stootje kunnen.

Ruben Trieling

De cyberaanval heeft ook positieve kanten naar boven gebracht aan onze universiteit, zegt hij. “Ik heb ervaren dat wij als universiteit wel tegen een stootje kunnen. Dankzij de ervaring die we hebben opgedaan in coronatijd en het feit dat we in procesketens werken, kunnen we snel met elkaar schakelen en beslissingen nemen”, zegt Trieling.

“Doordat alle diensten vertegenwoordigd waren in de diverse crisisoverleggen, verliep die samenwerking erg soepel. Ik ben er trots op onderdeel te zijn van een team dat, wanneer het erop aankomt, dag en nacht klaarstaat. En dat we deze crisis met z’n allen hebben weten te bezweren.”

Geschreven door

Brigit Span
(Corporate Storyteller)