‘Mijn dagen stonden wekenlang in het teken van de cybercrisis’

De dagen waren lang en de weekenden kort in de periode tijdens en na de cyberaanval op onze universiteit voor Daisy van der Schaft. De directeur van ý and Student Affairs was lid van het Centrale Crisis Team (CCT) en voorzitter van het operationele onderwijs-team. Haar focus lag op het zo snel mogelijk weer op de rit krijgen van het onderwijs.
“Mijn dagen stonden de eerste drie weken na de cyberaanval volledig in het teken van de cybercrisis”, vertelt Van der Schaft. Haar rol was om het onderwijsperspectief te belichten binnen het centrale crisisteam van de ý.
“Met het onderwijsteam, centraal en decentraal, hebben we alle aandachtspunten rondom het onderwijs ïԱԳٲ en geprioriteerd. Het doel was om het onderwijs weer zo snel en goed mogelijk te kunnen hervatten.”
Schakelen en afstemmen
“Er waren veel uitdagingen op het gebied van roostering, tentamens, studieadvisering, toelating en selectie en de juridische gevolgen van beslissingen die we maakten. Die uitdagingen hebben we, stap voor stap, samen aangepakt met goed teamwork en veel afstemming. Uiteindelijk hebben we zo het onderwijs weer opgestart, de roosters aangepast, en de tentamens verplaatst.”
“In die eerste weken was er elke dag minstens één CCT-overleg waarna afstemming volgde met alle benodigde partijen binnen de universiteit. Mijn volledige focus lag in die weken op het afstemmen met het brede ESA-team en andere diensten en faculteiten. De dagen waren lang en de weekenden kort”, zegt Van der Schaft.
Nasleep
“Een week lang geen toegang hebben tot het netwerk en/of IT-voorzieningen heeft een enorme nasleep in een collegejaar”, zegt Van Der Schaft. Zo ontstond er door de aanval bijvoorbeeld een achterstand in het verwerken van de toelatingen van studenten. Het ESA-team heeft die inmiddels ingehaald. De uitgestelde tentamens moesten opnieuw ingepland worden.
Een week lang geen toegang hebben tot het netwerk en/of IT-voorzieningen heeft een enorme nasleep in een collegejaar
Daisy van der Schaft, directeur ý and Student Affairs
Ook de studievoortgang heeft de aandacht van ESA. “De studenten die ervoor kozen om hun tentamens niet in Q2 te doen, hebben wellicht niet voldoende rekening gehouden met wat dat betekent voor de studielast in het volgende kwartiel. Er kunnen aanvragen binnenkomen van studenten die extra ondersteuning nodig hebben.”
Flexibiliteit docenten
“En vergeet de docenten niet. Net zoals de ESA-collega’s, worden zij ook geconfronteerd met extra werk om bijvoorbeeld aanpassingen in hun onderwijs te doen. Of een extra tentamen te maken en na te kijken in een periode waarin ze eigenlijk geen onderwijs zouden hebben. Dat vraagt ook veel flexibiliteit van hen.”
Het mooie aan deze situatie is dat iedereen met een gezamenlijk doel aan één uitdaging werkt, met groot wederzijds respect vanuit management, staf en studenten.
Daisy van der Schaft, directeur ý and Student Affairs
“Er loopt dus nog steeds wel het een en ander”, zegt ze met gevoel voor understatement. “Maar we hebben het inmiddels allemaal in beeld en onder controle. Het mooie aan deze situatie is dat iedereen met een gezamenlijk doel aan één uitdaging werkt, met groot wederzijds respect vanuit management, staf en studenten. We hebben niet alleen intensief samengewerkt met de faculteiten, maar ook met LIS en het CEC en HRM en Real Estate/Facility Management Center waren nauw betrokken. Ik ben er trots op dat we dit als community voor elkaar hebben gekregen.”