Road (not) taken

Opa Hans en kleinzoon Sander van Eck wijken af van de gebaande paden

Je hebt je bul in handen en vol energie stap je het carri猫re pad op. Maar hoe maak je de juiste keuze binnen de eindeloze mogelijkheden die zich voor je uitstrekken? Volg je automatisch de meest voor de hand liggende weg of durf je na verloop van tijd een verrassende afslag te nemen?

Hun beider handtekening staan 鈥 ook nog onder elkaar- gegraveerd in de ramen van de Alumni Avenue. Kleinzoon Sander van Eck, (27), sloot in 2022 zijn studie Industrial Design en af en opa Hans van Eck (87), studeerde in 鈥65 af in Werktuigbouwkunde aan de toen net opgerichte Technische Hogeschool (TH). Senior runde tot zijn pensioen een ingenieursbureau, maar werkte later ook als deskundige, arbiter en rechter. Junior begon anderhalf jaar geleden een start-up, maar werkt daarnaast ook als model.鈥疍rie generaties ingenieurs: Peter van Eck 鈥 vader van Sander en zoon van Hans 鈥 werd uitgeloot aan de 果冻传媒 en studeerde Bedrijfskunde met een achtergrond in Werktuigbouwkunde aan de Universiteit Twente. Twee 果冻传媒 alumni, grootvader en kleinzoon weken beiden van de gebaande af en vertellen over hun verrassende koers.  

Passie voor bouwen 

Zijn grootvader hoort hem glimlachend aan als Sander vertelt hoe hij ook bijna voor een studie Werktuigbouwkunde had gekozen. 鈥淚k heb altijd wel een passie gehad voor dingen bouwen. Bij opa speelde ik vaak met een gereedschapsdoos die hij voor mij had gemaakt. Ik was altijd druk bezig dingen in elkaar te zetten en uit elkaar te halen, eerst met speelgoedgereedschap en later met echt spul.鈥 Maar toch viel de keuze op Industrial Design want 鈥渄at bood meer ruimte voor ondernemerschap en creativiteit鈥, volgens Sander. 鈥淢aar鈥, vervolgt hij via een Zoommeeting op de laptop, 鈥渕ocht ik ooit weer in de toekomst nog iets gaan studeren dan zou ik toch wel iets van Mechanical Engineering of Electrical Engineering willen doen. Dat lijkt me nog steeds heel erg leuk.鈥  

Fascinatie 

De vroege interesse voor techniek heeft Sander van geen vreemde. Zijn opa Hans had deze belangstelling  voor techniek ook al toen hij als jongetje tijdens de oorlog voor zijn moeder manieren verzon om het huis te verwarmen. 鈥淚k wilde vooral met techniek problemen oplossen en mijn fascinatie zat vooral in de techniek zelf, meer nog dan in de toepassing. Ook ik haalde van alles uit elkaar en zette het ook weer in elkaar omdat ik wilde begrijpen hoe iets werkte. Er bestond dus geen enkele twijfel of ik de techniek in ging鈥, vertelt hij thuis in Leende. Daarom koos hij in 鈥58 voor een studie Werktuigbouwkunde aan de net opgerichte Technische Hogeschool in Eindhoven. 鈥淣ee, nooit spijt van gehad鈥, blikt hij terug. 鈥淢aar het was heel pittig, want de eerste drie jaar kreeg ik heel veel wiskunde en mechanica. Het had eigenlijk nauwelijks iets met werktuigbouwkunde te maken. Dat kwam pas wat later.鈥 

Kantelpunt 

Grootvader runde jarenlang een ingenieursbureau op het gebied van installaties en energie, maar zijn werk als deskundige voor een rechtbank en arbitrage instituten, bleek 鈥渆cht het leukste dat hij heeft gedaan鈥. 鈥淥p verzoek van beide partijen bepaal je wie verantwoordelijk is voor het niet of niet goed functioneren van een machine. In de praktijk betekent dat je probeert te achterhalen wat er fout is en/of waarom het fout is. Het resultaat van de bevindingen van de arbiter(s) is een vonnis waaraan beide partijen zich moeten houden. Meestal is er een technische oorzaak, soms blijkt er ook een juridisch aspect te zijn. Maar het technische aspect eraan, het uitzoeken waarom die machine het niet doet en dat proberen te begrijpen, vond ik het leukste鈥, legt hij zijn interesse voor dit vakgebied uit.  

Een Levenlang Leren 

Nadat hij zich in deze wereld had bekwaamd, besloot hij na zijn werk bij zijn ingenieursbureau een studie rechten aan de Open Universiteit te volgen. 鈥淚k wilde goed begrijpen waaronder en waarom ik mijn handtekening onder het juridisch aspect van een vonnis zette. Een andere reden was dat ik met een tweede titel, als meester ingenieur mezelf beter kon profileren.鈥 Na afronding van de rechtenstudie was hij ook actief als rechter in de rechtbanken van Arnhem en Roermond. 鈥淓igenlijk vond ik deze studie leuker dan werktuigbouwkunde鈥, bekent hij dit kantelpunt lachend. 鈥淢aar ik had deze studie nooit als eerste kunnen of willen doen, dit was de juiste volgorde en het is een exclusieve combinatie.鈥  

Buitensporten 

Sander woont inmiddels al jaren met veel plezier in Noord-Ierland op een volgens hem 鈥榩rima locatie, zowel qua natuur als op zakelijk gebied, want er heerst hier een prima klimaat voor start-ups. 鈥淓n als er goede golven zijn surf ik. Zo niet, dan ga ik lekker golfen鈥, vertelt hij. Ooit ging hij voor een semester tussen zijn bachelor en mijn master naar het buitenland en was daar ook net toen corona uitbrak. Vervolgens heeft hij zijn hele master online vanuit het buitenland gevolgd en vanuit zijn woonkamer zijn thesis verdedigd. Als fanatieke surfer verdiende hij een paar jaar zijn inkomen met het onderhoud, reparatie en ontwerp van surfplanken. 鈥淓r was tijdens de lock down veel behoefte aan buitensporten en daardoor groeide mijn bedrijf ineens sterk, maar daar was ik niet echt op uit. Ik wilde meer uitdaging en iets doen wat ik echt heel leuk vind. Daarnaast wilde ik graag het surfen als hobby behouden鈥, legt hij de reden uit waarom hij daar een punt achter zette.  

Designproces 

Zijn keuze om zich op de ontwikkeling van waterdichte sokken te richten, ontstond uit zijn interesse voor de buitensport, iets wat hij graag en veelvuldig doet. 鈥淭oen ik merkte dat ik best wel vaak natte voeten kreeg, ook met zogenaamde dure waterdichte schoenen, begon ik dit verder te onderzoeken.  Zo ben ik het product verder gaan ontwikkelen, eerst voor wandelen, hiken en hardlopen, maar nu komen er ook veel andere toepassingen, zoals militaire bij.鈥 Dat groeipotentieel maakt hem erg enthousiast. 鈥淗et hele designproces dat ik bij Industrial Design geleerd heb, heb ik toegepast: van marktonderzoek, product ontwikkeling tot het product in de markt zetten. Dus eigenlijk van start to finish. Dat  vond en vind ik vooral heel erg leuk鈥, vertelt hij enthousiast over zijn jonge bedrijf.  

Model 

Toen Sander via zijn surfconnecties regelmatig onbezoldigd modellenwerk deed, werd hij min of meer 鈥榩er ongeluk' professioneel model. 鈥淚k deed met enige regelmaat opdrachten en nadat ik een keer model had gestaan voor het Bureau voor Toerisme van Noord- Ierland werd mij een modellen contract aangeboden.鈥 De inkomsten daarvan vloeien rechtstreeks naar het marketingbudget van zijn bedrijf. Daarnaast deed hij als model voldoende kennis op van fotografie tijdens de fotoshoots zodat hij nu met zijn eigen camera zijn eigen reclamefoto鈥檚 schiet. Hij legt uit: 鈥淚k vind het belangrijk zelf vaardigheden te verwerven zodat ik goed overzicht en controle over mijn business en de processen kan houden terwijl mijn bedrijf groeit. Mocht ik ooit personeel in dienst nemen, dan weet ik er zelf voldoende af om uit te leggen wat mij voor ogen staat. Bovendien had ik binnen de eerste 2 weken mijn camera en computer al terugverdiend.鈥  

Ontwikkelingen 

 鈥淗ierin zie ik iets van mezelf terug鈥, zegt zijn opa. 鈥淗et lijkt wel erfelijk want ik wilde ook altijd alles zelf doen. Dan weet je ook precies hoe het gebeurt.鈥 鈥淛a鈥, zegt Sander die zijn opa als een fijne sparringpartner ervaart. 鈥渕aar ook het ondernemerschap heb ik van jou ge毛rfd. Daardoor kan ik veel met je delen en van je leren. Als er iets nieuws is gebeurt in mijn bedrijf of als ik tegen een probleem aan loop en twijfel of ik er goed aan doe, dan zeg je dat jij die problemen ook bent tegengekomen, en dat ik gewoon door moet gaan en er dan wel doorheen komt.鈥 鈥淚k noem mijzelf actief passief鈥, reageert senior lachend.   

Scheidsrechter 

Tot zijn spijt moest Hans op zijn 70e stoppen als rechter, als deskundige en met de arbitrage, maar hij kwam erachter dat er voor een  advocaat geen leeftijdsgrens bestaat. Toch bleek, nadat hij werd be毛digd, deze rol hem niet te liggen.  鈥滻n de rechtspraak en de arbitrage vervul je de rol van scheidrechter. Nu moest ik ineens, soms tegen mijn rechtsgevoel in, voor een partij opkomen. Dat paste me niet鈥, licht hij zijn beslissing om daar een punt achter te zetten toe.  
Momenteel geeft hij met veel plezier juridisch advies aan het op het gebied van schenkingen en contracten, het afstudeer onderwerp van zijn rechtenstudie aan de Open Universiteit. 鈥淗et is telkens een warm bad als ik er kom en ik maak me graag nuttig鈥, verklaart hij zijn betrokkenheid.